Staffordshire Bull Terrieren

sbtStaffordshire Bull Terrieren

HUSK vi er alle ambassadører for Staffordshire Bull Terrieren i fremtoning og adfærd.

Det er vigtigt at omverden bliver bekendt med Staffordshire Bull Terrierens oprindelse, kvalitet og standard igennem veldokumenteret fakta og viden om racen. Målet er at ejere, opdrættere og omverden opnår kendskab til Staffordshire Bull Terrierens oprindelse og historie. Og samtidig opnår forståelse for, at racen ikke er en kamphund, men en familie og udstillingshund.

I 1935 blev den første Staffordshire Bull Terrier indregistreret i England. Den er siden opdrættet udelukkende som familie og udstillingshund. I 1835 blev hundekampe forbudt ved lov i England – altså 100 år før, den første Staffordshire Bull Terrier blev indregistreret. Raceklubben Cradley Heat i England udviklede og kontrollerede racens standard. Avlen blev baseret på den lower to the ground bulldog type, derfor er den Staffordshire Bull Terrier vi kender, i dag the Cradley Heat type. De hunde som Staffordshire Bull Terrieren nedstammer fra, er ikke fuldt dokumenteret, men det vides at racen blev skabt ud fra datidens bulldog og terrier typer. Formodentlig med størst vægt på indholdet af bulldog.

I 2006 blev Staffordshire Bull Terrieren kåret som Årets familiehund i England. Her kaldes den også The Nanny Dog – altså barnepigehunden. I England som er Staffordshire Bull Terrierens oprindelsesland, er det den terrier race der er flest af og den 5. største race med ca. 12.000 registreringer om året. Staffordshire Bull Terrieren er sej, godmodig og dristig men samtidig særdeles hengiven og kærlig overfor mennesker. Hvilket vi skal vise omverden, således den er bekendt med dette. I højsædet bør være Staffordshire Bull Terrierens stabile og ligevægtige temperament.

Karakteristiske træk for racen, ifølge FCI standarden;                                                        Er særdeles intelligent og hengiven, især overfor børn. Det er også den eneste race under FCI, der har indskrevet i sin racestandard, at den er absolut pålidelig.  Nogle Staffordshire Bull Terriere kan bibeholde deres hvalpesind igennem hele deres liv, hvilket kan gøre dem til noget af en håndfuld. Staffordshire Bull Terrieren har et stort hjerte, en stor humoristisk sans og dens usædvanlige kærlighed overfor mennesker gør, at den tit udtrykker sin glæde ved at hoppe op, og dutte til dig med snuden og poterne. Staffordshire Bull Terrieren er derfor ikke den bedste følgesvend for dem, som foretrækker en mere stille og reserveret hund. Staffordshire Bull Terrierens personlighed, størrelse, og at pelsen er nem at vedligeholde, gør den til en fantastisk følgesvend for den aktive hundeelskende familie.

Staffordshire Bull Terrieren er en intelligent og aktiv hund af medium størrelse, som kommer godt ud af det med såvel børn som voksne. Den bør socialiseres fra hvalp, især med eventuelle andre dyr i husholdningen og start træningen tidligt. Det er en meget kærlig hund, der som regel foretrækker selskab fra mennesker frem for andre hunde. Det er som ofte mere udtalt hos den voksne hund end hos hvalpen. Den er dog glad og tilfreds, blot den er sammen med sine mennesker. Den trives lige godt i en aktiv børnefamilie som hos en pensionist.

Det er som regel ikke en gøende race. Men dette er ikke ens betydende med at den ikke ‘snakker’. Dens snakken kan dog spænde vidt, alt fra grynten, abelyde, til at det lyder som, at den jodler. Når det kommer til vand, kan Staffordshire Bull Terrieren deles ind i tre kategorier. Den første gør alt for at undgå det, den anden sopper stille i vandkanten. Den sidste og tredje kategori elsker vand og vil tilbringe tiden med at svømme rundt og endda dykke.

Træning Staffordshire Bull Terrieren er en intelligent hund, der nyder at samarbejde, og som er relativt nem at lydighedstræne. De er dog temmelig stædige anlagt, og en god portion tålmodighed kan derfor være nyttig. Herhjemme har vi flere Staffordshire Bull Terriere, som har klaret sig rigtig flot til lydighedsprøver i forskellige træningsklubber. Derudover er de også fantastiske terapihunde.

Staffy’en er desuden frygtløs og kan ufrivilligt komme til at gøre skade på sig selv. Det er derfor vigtigt, at ejeren holder godt øje med, hvad racen foretager sig. Det er ikke den mest velegnede vagthund, da den kun gør sjældent. Men ved uindbudte gæster, skal den nok alarmere.

L2-HGA
L-2 hydroxyglutaric aciduria

L2-HGA er en genetisk sygdom, der angriber hjernen.I de seneste år har få Staffordshire bull terriere fået diagnosen metabolic disorder – den kliniske betegnelse er L2-HGA. Sygdommen manifesterer sig på forskellige måder; hunden udviser en ændret adfærd og får tillige en demenslignende adfærd: sidder og stirrer ind i væggen, sidder trykket i hjørner eller under bordet, mister sine lydighedsfærdigheder, bliver urenlig, viser nervøsitet, får anfald, kan ikke motionere, får en usikker gang, ryster og skælver og får muskelstivhed.

En meget lignende sygdom findes hos mennesker (D2-HGA), meget sjælden, men i høj grad ødelæggende for de familier, der er påvirkede af det.

I England er der etableret en database med de testede Staffordshire bull terriere, for at man kan værne om racen.
Man kan se, hvilke dyr der er testede og om de er ikke påvirkede, bærere eller påvirkede. Desværre er det ikke alle, der vælger at give deres samtykke til, at deres testede hunde står der, så hunde der er påvirkede vil stadig være at finde, uden at de er i databasen.

Hvis man parrer en hund, der er bærer med en anden bærer, vil kuldet sandsynligvis fordele sig således:
25% påvirket, 25% clear og 50% bærere.
Hvis man parrer en hund, der er bærer med en ikke påvirket får man ikke påvirkede hvalpe, men 50% bærere og 50% ikke påvirkede.

Det ser sådan ud:
Ikke påvirket: Hunden har to kopier af det normale gen, og udvikler eller videregiver ikke L2-HGA genet til  nogen af dens afkom.

Bærer: Hunden har en kopi af det normale gen og en kopi af det mutante gen, der forårsager L2-HGA. Hunden udvikler ikke L2-HGA, men vil videregive genet til 50% af dens afkom.

Påvirket: Hunden har to kopier af det mutante gen, og er påvirket af L2-HGA.

Køb altid kun hunde fra DNA-testede eller genetisk frie forældre

.

HC
Juvenile Hereditary Cataract

HC Juvenile Hereditary Cataract grå stær. HC er en progressiv tilstand, som indebærer, at selv om hvalpen ikke er født med det, så kan den senere udvikle det. Hovedparten af angrebne hunde får symptomer ved 6-8 måneders alderen eller senere. Det kan også forekomme i et tidligt hvalpestadie – og videreudvikles til hunden bliver blind. Tilstanden er dobbeltsidet, og dette betyder at begge øjne, bliver angrebet. HC er ingen ny sygdom i racen, den har eksisteret i over 30 år. Arvegangen på HC beror på, at både moderen og faderen er bærere, for at hvalpen skal blive angrebet. Hvis hunden ikke har HC i 18 måneders alderen, viser erfaringen, at så udvikler den det heller ikke senere. Før i tiden kunne det ikke ses, om en hund var bærer af sygdommen, men nu er der heldigvis mulighed for at DNA-teste, som sikkert diagnosticerer hundens tilstand. Dette gør det muligt at kontrollere, at man ikke parrer en bærer med en bærer, så man ikke derved avler hunde som bliver angrebet af sygdommen. Det er derfor vigtigt, at alle alvsdyr testes, så man kan udrydde HC.